Espresso martini je klasika, ale nastal čas, aby sa špeciálna káva posunula ďalej?

/ / Naše recepty


KDE SA TO VŠETKO ZAČALO?

V začiatkoch 80. rokov 20. storočia, v londýnskom Soho Brasserie, legendárny britský barman Dick Bradsell vynašiel espresso martini (presný rok je predmetom diskusie).

Podľa jeho dcéry Beu pristúpila k baru supermodelka s prosbou o nápoj, ktorý by ju „prebudil a pokazil“. Na rozdiel od všeobecného presvedčenia, táto tajomná modelka nebola ani Naomi Campbell, ani Kate Moss – jej totožnosť zostáva neznámou.

V tom čase bola v Soho Brasserie práve nainštalovaná nová kávovarová mašina na espresso. Na želbu zákazníčky Bradsell pridal do kávového likéru a vodky dávku espressa, všetko pretrepal a následne nalejal na ľad v pohári. Tradícia podávania tohto koktailu v pohári na martini sa však začala až v 90. rokoch, keď sa koktaily ochutené martini stali populárnejšími.

Pre svoje originálne espresso martini použil Bradsell nasledujúce ingrediencie:

  • 25 ml „ristretto“ zmesi O´CCAFFÉ Espresso Classsico
  • 50 ml ražnej vodky Wyberova
  • 15 ml kávového likéru Kahlúa
  • 10 ml studeného likéru Tia Maria
  • Štipka cukrového sirupu

Na počesť receptu svojho zosnulého otca Bea odporúča „triasť to, ako by ste to nenávideli“, čo pomáha vytvoriť charakteristickú penovú hlavu. Nakoniec Bradsell koktail ozdobil tromi zrnkami kávy.

TAJOMSTVO ÚSPECHU ESPRESSA MARTINI

V súčasnosti sú kávové koktaily mimoriadne obľúbené. Rovnako prudký vzostup v ponuke remeselných a malých kávových likérov určite prispel k posunu k vyššej kvalite alkoholických nápojov s kávovou príchuťou.

Pri príprave podľa receptu od Bradsella (alebo podobného) je ľahké pochopiť, prečo sa espresso martini stal ikonickým. Výsledkom je nádherne vyvážený a hodvábne jemný kokteil.

Chris Nolte, spoluzakladateľ Per’La Specialty Roasters v Miami na Floride, to vysvetľuje: “Tento kokteil je veľmi jednoduchý a zrozumiteľný. Vieme, čo je martini a vieme, čo je espresso. Kombinácia alkoholu a kávy predstavuje klasickú rovnováhu.”

Napriek obľúbenosti si však tento nápoj vyžiadal povesť výzvy pre barmanov a baristov.

Dan Fellows, tvorca obsahu o káve a kokteiloch, priznáva, že príprava espresso martini je „skutočne náročná na to, aby bola mimoriadne dobre urobená“.

Tento fakt je čiastočne spôsobený tým, že mnohé bary a reštaurácie, vrátane tých najprestížnejších, buď nepoužívajú kávu špeciálnej kvality, alebo nemajú dostatočné školenie na prípravu kávy podľa vysokých štandardov.

Aj keď pôvodný Bradsellov recept požadoval zmes tmavo praženého espressa na úrovni komodity, stále viac baristov a barmanov uznáva, že kvalita kávy zohráva v tomto koktaily neoddeliteľnú úlohu.

“Keď hovoríte s barmanmi, je jasné, že na prípravu espresso martini je potrebné vynaložiť oveľa viac úsilia v porovnaní s inými tradičnými koktailmi,” tvrdí Chris.

AKO VYLEPŠIŤ NÁPOJ

S ohľadom na vzrastajúcu popularitu kávových koktailov v nedávnych rokoch je pochopiteľné, že kaviarne túžia ponúkať tieto nápoje. Avšak bez správnych zdrojov a odbornej prípravy môže kvalita ľahko utrpieť.

Dan zdôrazňuje, že kľúčovou súčasťou prípravy výnimočného espresso martini je používanie kvalitnej kávy. Jeho recept vyžaduje 40 g espressa extrahovaného v pomere 1:2 alebo 1:2,2, pričom Dan odporúča kávu s tónmi čokolády a citrusovými príchuťami.

V ďalšom kroku dodáva Dan, že je dôležité nájsť alkohol, ktorý dopĺňa tento chuťový profil. Vo svojom recepte používa 20 ml bieleho rumu a vodky, ktoré sú predtým ochladené, aby sa minimalizovalo riedenie.

Namiesto tradičných kávových likérov, ako sú Kahlúa alebo Tia Maria, Dan navrhuje pridať 20 ml domáceho (a zároveň zero-waste) kávového saccharumu. Ide o sirup vyrobený kombinovaním cukru s použitými kávovými zrncami.

Poslednou zložkou v Danovom recepte je 1 g fyziologického roztoku, ktorý pomáha zvýrazniť komplexnejšie chute. Nakoniec, keď sú všetky ingrediencie pridané do šejkra, Dan odporúča energicky pretrepať s množstvom kvalitného ľadu a potom dvakrát precediť do vychladeného pohára na coupé.

ALE JE ČAS NA OBNOVU ESPRESSO MARTINI?

Nedá sa poprieť, že espresso martini patrí medzi absolútne klasické koktaily. Avšak, môže byť, že sme toho už dostali až až?

Je nevyhnutné oceniť, ako tento nápoj, spolu s vizionárom barmanom Dickom Bradsellom, otvoril cestu inováciám pridaním kávy do koktailov a mocktailov.

V posledných rokoch sme však videli množstvo variácií na tento nápoj, vrátane strúhania parmezánu cez povrch, čo by mohlo naznačovať, že jeho popularita môže klesať.

Hoci môže existovať istá únava zo stálej popularity, Dan nie je príliš nadšený. “Nie som jej fanúšik, ale ani ju neodsudzujem,” hovorí.

Hľadaj inšpiráciu inde

Svet kávových koktailov ponúka oveľa viac než len espresso martini. Stačí sa pozrieť na súťaže ako World Coffee in Good Spirits a Coffee Masters, kde môžeme vidieť nekonečné možnosti, vrátane pridávania kávy do nápojov ako negroni a spritz.

Navyše, popularita cold brew priniesla novú vlnu kvalitných kávových koktailov. Komplexná sladkosť studeného nápoja často skvelo dopĺňa rôzne druhy lihoviek a pomáha zmierniť horkosť charakteristickú pre espresso.

Čo sa týka koktailov, dodržiavanie klasiky je iste odporúčané. Zároveň je však kľúčové udeliť priestor pre kreativitu a inovácie.

Je dôležité vážiť a oslavovať espresso martini v jeho autentickej podobe. Hoci je možné ho ešte zdokonaliť pomocou vysokokvalitných ingrediencií, je zrejmé, že aj iné kávové koktaily sa stávajú stredobodom pozornosti – a budú pokračovať v tomto trende.

Páčil sa vám tento nápoj? Ak áno, môžete pokračovať v prečítaní nášho článku. Definitívny recept na Coffee Smoothie s banánom a mandľami

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *